RAKTÁR SZIGETELÉS

Raktár szigetelés hatékony hőszigetelő rendszer segítségével

A poliuretán hab alapú hőszigetelő rendszer, igen kedvező tulajdonságai révén, az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldássá vált az utóbbi években. Szinte bármilyen felületen kiválóan tapad. Akár évtizedeken keresztül garantálja a kezdeti hő-, víz-, és hangszigetelési paramétereket. Éppen ezért számos területen bevethető, a családi házaktól kezdve a hatalmas raktárépületekig.

Raktár szigetelés poliuretán habbal

A szórt poliuretán hab tehát kiváló választás lehet raktárépületek szigetelésére is. A raktárak túlnyomórészt könnyűszerkezetes, acélvázas épületek, így mind a hő-, mind pedig a vízszigetelésre nagy gondot kell fordítani. Ezek mellett természetesen a hangszigetelés sem utolsó szempont.

Fontos, hogy olyan szigetelő technológiával dolgozzunk, amely egyszerre garantálja a megfelelő hőtartó képességet, illetve védelmet nyújt a beázástól, vagy épp a talajnedvességtől is, azaz a vízszigetelést is biztosítja. Azért célszerű ezt a két funkciót egyazon alapanyag által kialakítani, mert a könnyűszerkezetes épületek teherbírása korlátozott. Ráadásul rendkívül költséges volna kétféle alapanyaggal dolgozni. 

A szórt poliuretán hab viszont épp ezt a célt szolgálja. Eleve kis önsúllyal rendelkezik, így nem terheli meg sem a tetőszerkezetet, sem az épület egészét. Továbbá kiválóan ötvözi a hő-, és vízszigetelést. Akár 50%-kal jobb hatásfokot érhetünk el a hőszigetelést tekintve az ásványgyapothoz képest. A zártcellás purhab kémiai, fizikai tulajdonságainak köszönhetően teljes mértékben vízhatlan. Ezért nincs szükség külön vízszigetelésre, két legyet üthetünk egy csapásra. Az alapanyagárakat és a kivitelezési költségeket tekintve pedig verhetetlen megoldás a raktár szigetelés ezen módja. 

Zárt, vagy nyitott cellás raktár szigetelés?

A poliuretán habos hőszigetelésnek alapvetően két fő típusa van, a nyitott-, és a zártcellás szigetelés. A hőszigetelő képességet tekintve nincsenek szignifikáns különbségek a két rendszer között, az eltérés másban rejlik.
Mindkét típusú szigetelőrendszer hatékonyan gátolja meg a meleg levegő áramlását, így akár hűtőházak szigetelésére is tökéletesen alkalmas. A poliuretán hab a kiszórást követően egy teljesen homogén réteget alkot, ahol nincsenek illesztések, repedések, kilógó épületszerkezeti elemek. Így a hőhidak kialakulását is könnyen megelőzhetjük. 

Raktár szigetelés gyors kivitelezéssel
A raktár szigetelés kivitelezése során fontos, hogy olyan alapanyaggal dolgozzunk, mely gond nélkül terhelhető. 

A zártcellás szigetelés kivételes vízzáró képességének és szilárdságának köszönhetően kültéren és magas páratartalmú helyiségekben is használható, mennyezeti szerkezetek, tetők és padlók szigetelésére. Rendkívüli teherbírásának köszönhetően nem okoz problémát a raktárakban használt járművek, tartószerkezetek súlya sem. A nyitott cellás purhab viszont lazább szerkezetű, így inkább az adott épület falán, vagy tetőszerkezetén alkalmazható.

Vízzáró raktár szigetelés

Mint arról már szó esett, a könnyűszerkezetes épületek esetében gyakori problémát jelent a csapadékvíz beszivárgása a nem megfelelő vízszigetelés okán. A hagyományos hőszigetelő anyagok, mint az EPS, vagy az ásványgyapot ilyen téren nem alkalmazhatók. A beszivárgó víz halmazállapot változásai nagyon hamar kárt okozhatnak nem csak a szigetelésben, de akár a teljes tető-, vagy épületszerkezetben is. A fagyás, vagy a víz kondenzációja repedéseket okozhat a szigetelésen. Ennek következtében könnyen beázhat a tető, vagy megjelenhetnek a penészgombák is.

A csapadék mellett a dilatáció is komoly problémát jelenthet a szigetelés szempontjából. Mivel a hőmérsékletváltozás hatására a fém építőelemek térfogata kitágul, vagy zsugorodik. Amennyiben a szigetelés nem tudja lekövetni ezt a mozgást, az hamar tönkremehet. A többnyire fémből készült csarnokok, raktárak esetében ezért erre is nagy gondot kell fordítani, ha nem akarjuk komoly költségekbe verni magunkat egy utólagos szigeteléssel.

Mindazonáltal, ha már megtörtént a baj, azaz beázott, összezsugorodott, levált a szigetelés, stb., a poliuretán habbal akár utólag is megoldható a raktár szigetelés, anélkül, hogy az előző réteget el kellene távolítani. 

Kapcsolat

Kérjük töltse ki az összes kötelező mezőt!
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!